Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C

Tacikistan Cumhuriyeti’nin UNESCO’ya katılımının 30. yıl dönümü

Tacikistan Cumhuriyeti’nin UNESCO’ya katılımının 30. yıl dönümü
REKLAM ALANI
14.08.2023
A+
A-

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti’nin UNESCO’ya katılımının 30. yıl dönümü
.2023

Öncesi
Sonraki

 

 

 

 

 

 

11 Ağustos 2023 tarihinde, Dışişleri Bakanlığı ve devlet kurumu “Ulusal Müze” inisiyatifiyle Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İcra Dairesi’nin 30. yıldönümü şerefine Tacikistan Ulusal Müzesi’nde. Tacikistan ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) işbirliğinde kutsal bir etkinlik düzenlendi.

Tacikistan Cumhuriyeti UNESCO Milli Komisyonu Başkanı, Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ve UNESCO Almatı Ofisi Başkanı Amir Pirich’in yanı sıra Kültür Bakanı, Eğitim ve Bilim Bakanı katıldı. , Tacikistan Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı, Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın sosyal gelişim ve halkla ilişkiler konularındaki Müsteşarlığı Danışmanı, Hükümete bağlı Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Komitesi Başkanı, temsilciler Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İcra Dairesi ve diğer yetkililerin yanı sıra Duşanbe şehrinde akredite edilmiş diplomatik birlik.

 

 

 

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti UNESCO Milli Komisyonu Başkanı ve Dışişleri Bakanı yaptığı konuşmada UNESCO ile ilişkilerinin önemli tarihini hatırlatarak, Tacikistan Cumhuriyeti’nin bu yetkili uluslararası kuruluşla işbirliği yolunda olduğunu vurguladı. , bilim, eğitim ve kültür yoluyla bölgede ve dünyada barışı ve dostane ilişkileri korumak ve güçlendirmek için önlemlerin uygulanmasına özel önem vermektedir.

Sirojiddin Muhriddin, özellikle şunları kaydetti: “Ulusun lideri, Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, saygıdeğer Emomali Rahmon, ulusal değerleri ve tarihi anıtları ve bunların yanı sıra onları onurlandırmak için her zaman ileri görüşlü bir politika yönlendirir ve yürütür. uygun düzeyde terfi ve terfi, bu da cumhuriyetin üst düzey liderliğinin bu yönde özel ilgi gösterdiğini ve kontrol edildiğini gösterir.

 

 

 

 

Bu bağlamda, uluslararası konferanslar ve ortak bilimsel ve pratik araştırmalar da dahil olmak üzere UNESCO bünyesindeki çok taraflı işbirliği araçlarını kullanarak, mirasın ve diğer ulusal kültürel değerlerin yanı sıra uluslararası arenada amaçlı sunumlarını korumak için düzenli olarak çaba harcıyoruz.”

Amir Pirich’in konuşmasında, Tacikistan’ın UNESCO ile bugüne kadar elde edilen ortak başarılara dayanan işbirliğinin genişleyen süreci ve güçlü perspektifi de vurgulandı.

Böylece, Tacikistan ve UNESCO arasındaki işbirliği doğrultusunda devlet bağımsızlığı döneminde elde edilen başarıların örnekleri olarak, Ulusal Müze salonunda Navruz’un sembolleri olarak chakanduzi, adrasbofi, şenlikli dastarkhan Khaftsin ve Khaftshin el sanatları, Şaşmakom ve falak ilahileri, oşi palov ve ipek dokumalar sunuldu.

 

 

 

 

Konferansın yerli ve yabancı konukları, Aburaihon Beruni, Jaloliddin Balkhi’nin eserlerinden ve Hoca Nasriddin fıkralarından tiyatro anlarını canlandıran Tacik tiyatro sanatçılarının eşsiz oyunundan etkilendiler. Olim Kamolzoda ve kızı Bonu’nun minyatür çalışmaları, Vahdat şehrinden çocukların çizimleri ve çömlekçilikle ilgili çalışmalar da katılanların ilgisini çekti.

Gissar ve Duşanbeli sanatçıların seslendirdiği “Biyo ravem choikhona” türküsü ve duygulu gidjak melodisi, etkinliğin kültürel bölümünü çok renkli hale getirdi.

Etkinliğin konukları için Sarazm’ın tarihi köşesini ve 2500 yıllık şehir “Takhti Sangin” anıtının taklidini ziyaret etmeleri büyük bir fırsat oldu.

UNESCO ile 30 yıllık yapıcı işbirliği için UNESCO için Tacikistan Cumhuriyeti Ulusal Komisyonu’nun, sürekli çabalarla, çok sayıda antik ve tarihi nesneyi, Tacik bilimsel ve edebi dehalarının eserlerini ve benzersiz ulusal sanat eserlerini dahil ettiği belirtilmelidir. bu Dünya Enstitüsünün listeleri.

 

 

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal ağlardaki resmi sayfaları:

Facebook’tayız : www.facebook.com/mfa.tj _

Twitter’dayız : www.twitter.com/MID_Tajikistan _

Telegram’dayız : t.me/mfa_tj _

Instagram’dayız : instagram.com/mfa_tjk _

kaynak:https://mfa.tj/ru/main/view/13143/30-letie-vstupleniya-respubliki-tadzhikistan-v-yunesko

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI