Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Dostluk Grubu ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Dostluk Grubu ile bir araya geldi
REKLAM ALANI
09.11.2022
A+
A-

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Dostluk Grubu ile bir araya geldi

“İngiltere, Kıbrıs Türk halkının sesine daha fazla kulak vermeli”

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra temasları kapsamında KKTC Dostluk Grubu ile bir araya geldi.

Birleşik Krallık Parlamentosu, Lordlar Kamarası’nda KKTC Dostluk Grubu ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğunu yeni siyaseti ve KKTC’deki gelişmeleri anlatıp Kıbrıs Türk halkına yönelik haksız ambargoların artık kaldırılmasını ve İngiltere’den KKTC’ye direkt uçuşların başlaması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşik Krallık Parlamentosu’nda Kıbrıs Türk halkı adına hitap etmekten ve halkın sesini duyurmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek Kıbrıs’ta garantör ülke olan İngiltere’nin, Kıbrıs Türk halkının sesine daha fazla kulak vermesi gerektiğini söyledi.

KKTC olarak İngiliz muhataplarıyla sürekli görüştüklerini, direkt uçuş ve direkt ticaret gibi konularda mücadele verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’nin Kıbrıs’taki gerçekleri iyi bildiğini ve bu gerçeklere göre hareket edilerek geleceğe yönelik farklı fikirler ve seçeneklerle adımlar atılabileceğini kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının zor yıllar yaşadığını ve ortak olduğu cumhuriyetten silah zoruyla atıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, hiçbir zaman varlık mücadelesini bırakmayan ve bırakmayacak olan Kıbrıs Türk halkının, Anavatan Türkiye’nin desteğiyle devletini kurduğunu ve bugün bölgede demokrasisi, hukuku ve diğer tüm kurumlarıyla güçlü bir devlet olarak bölgede yerini aldığını anlattı.

İngiltere hükümetinin, KKTC’nin beklentilerine daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, o yıllarda Enosis için bir zıplama tahtası gibi görülen ve Kıbrıs Türk halkının silah zoruyla ortaklıktan atıldığı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin artık bir Rum devletine dönüştüğüne işaret etti.
Kıbrıs Türk halkının asla Rum yönetiminin boyunduruğu altına girmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta eşit egemen bağımsız bir halk olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türkü’nün Anavatan’da Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması ile Türk askerinin adadan çıkmasını hiç bir zaman onaylamayıp kabul etmediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman her alanda KKTC’nin yanında olduğunu ve destek verdiğini vurguladı.
Verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkı ve gençliğine uygulanan ambargoların haksızlık olduğunu ve kaldırılması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs sorununa yeteri kadar önem verilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta geçmişte çok hatalar yapıldığını ve Rum tarafının tek taraflı AB’ye üye alınmasının da bunlardan biri olduğunu belirterek Kıbrıs Türk halkının tüm çözüm girişimlerine “evet” demesine rağmen cezalandırıldığını kaydetti.

“KKTC, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle gelişmeye devam edecektir”

Cumhurbaşkanı Tatar direkt uçuş, direkt ticaret, uluslararası temaslar, spor etkinliklerine katılım gibi konularda sürekli Rum tarafının engellemesiyle karşılaştıklarını ancak hiçbir zaman yılmadıklarını, tüm engellemelere rağmen Kıbrıs Türk halkının uluslararası alanda sesini duyurmak için çalıştığını söyledi.
Uygulanan ambargoların kabul edilemez olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Londra’da 300 binden fazla Kıbrıslı Türk olduğunu, dünyada ise 1 milyon civarında Kıbrıslı Türk’ün yaşadığını düşündüklerini belirtti.

Dünyada ve bölgede değişen şartlarda KKTC’nin önemli bir destinasyonda yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının her zaman eşitliğini, bağımsızlığını ve egemenliğini savunacağını, her zaman yanında olan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle de gelişmeye devam edeceğini kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının artık izolasyonların kaldırılmasını talep ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, özellikle İngiltere’den KKTC’ye tatile ya da yaşamaya giden yüzlerce İngiliz vatandaşı olduğundan dolayı, İngiltere’den Ercan’a direkt uçuşların artık başlaması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs’ta barış olduğunu ancak antlaşma olacaksa Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin adadaki varlığının süreceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının federal çözüm arayışından çok zaman kaybettiğini ve artık yoluna eşit egemen bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
KKTC’nin, turizm ve eğitim alanındaki gelişmesinin ön plana çıktığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’den su getirildiği ve yatırımların devam ettiği KKTC’nin tanınması çağrısının önemli olduğunu vurguladı.
İngiltere’nin KKTC’ye gereken desteği vermesi gerektiğini, gelecek nesiller için bunun önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs sorununu yakından bilen İngiltere’nin, çözüme destek olabileceğini söyledi.
Görüşmede, soruları da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin hiçbir uluslararası etkinliğe katılamadığını kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının her zaman çözümü desteklediğini ancak hep cezalandırılan taraf olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, federal çözüm arayışlarının bittiğini, Kıbrıs’ta iki eşit egemen devlet olduğunu ve artık iki devletin iş birliğine dayalı bir çözümün olabileceğini belirtti.
KKTC’nin bağımsız, egemen bir devlet olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki devletin iş birliği içinde geleceğe birlikte yürünebileceğini, enerji başta olmak üzere her alanda iş birliği yapılabileceğini anlattı.
Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve devlet olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının hiçbir zaman egemenliğinden, bağımsızlığından ve devletinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-kktc-dostluk-grubu-ile-bir-araya-geldi-10380

 

 

REKLAM ALANI