Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C

Bakanımız Derya Yanık: “Çocuklara yönelik sosyal hizmet modellerimizi güçlendirmek için yeni proje başlattık”

Bakanımız Derya Yanık: “Çocuklara yönelik sosyal hizmet modellerimizi güçlendirmek için yeni proje başlattık”
REKLAM ALANI
11.02.2022
A+
A-

Ankara, Türkiye
Yazdır
Bakanımız Derya Yanık: “Çocuklara yönelik sosyal hizmet modellerimizi güçlendirmek için yeni proje başlattık”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocukların bakımı, korunması, çocuk işçiliğinin ve erken yaşta zorla evliliklerin önüne geçilmesi amacıyla sosyal hizmet modellerinin revize edileceği ve özel izleme sistemlerinin oluşturulacağı yeni bir projenin uygulamaya konulduğunu bildirdi. Sivil toplum örgütleriyle iş birliğinin geliştirileceğini belirten Yanık, çocuk bakım hizmetlerine ulaşılabilirliğin artırılmasının ve bu hizmetlerin ortak bir standarda bağlanmasının hedeflendiğini kaydetti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak yürütülecek, çocuklara yönelik sosyal hizmetlerin revize edileceği “Türkiye’de Çocuk Haklarının Desteklenmesi Projesi”nin uygulamaya konulduğunu belirtti.

Projeyle çocuk bakım ve koruma hizmetlerinin geliştirilmesinin, çocuk işçiliğinin ve erken yaşta zorla evliliklerin önlenmesinin, korunmasız durumdaki çocukların saptanması, rehabilitasyonu ve bakımlarına yönelik hizmetlerin geliştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Bakan Yanık, sivil toplum örgütleriyle eşgüdümün artırılacağını kaydetti.

Bakan Yanık, bu doğrultuda çocuk işçiliği, erken yaşta zorla evlilikler ve çocukların korunması konularında toplumsal farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verileceğini dile getirerek, bilinçlendirmeyi hedefleyen materyaller ve kamu spotları hazırlanacağını anlattı.

Çocuk işçiliği önlenmesi için Ulusal Çalışma Grubu oluşturulacak

Proje kapsamında çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik özel çalışma yürütüleceğini ifade eden Bakan Yanık, şunları kaydetti:

“Çocuklarımızın çocukluklarını yaşlarının gerektirdiği gibi yaşayabilmeleri, eğitim ve oyun haklarından geri kalmamaları için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için Ulusal Çalışma Grubu oluşturulacak. Çocuk işçiliğini izleme konusunda ulusal bir çalıştay planlanacak ve bu konudaki çalışmalardan elde edilecek veriler ışığında yeni bir hizmet modeli geliştirilecek. Çocuk işçiliği ile mücadele eden personelimizi eğitimlerle destekleyeceğiz.”

Çocuk bakım hizmetleri masaya yatırılacak

Çocuk bakım hizmetlerinin masaya yatırılacağını vurgulayan Bakan Yanık, bu alanda uluslararası uygulamaların ve standartların inceleneceğini aktardı. Çalışmalar sonucunda çocuk bakım hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına yönelik standartlar ve araçlar geliştirileceğini ifade eden Bakan Yanık, çocuk bakım kuruluşlarında istihdamla ilgili kalifikasyon kriterlerinin revize edileceğini ve çocuk koruma ve bakım personeli için çevrimiçi eğitim programları geliştirileceğini anlattı.

Engelli çocuklara özel sistem geliştirilecek

Bakan Yanık, çocuk bakım ve koruma hizmetlerinde engelli çocuklara ayrıca önem verdiklerini vurguladı. Engelli çocuklara yönelik bakım hizmetinde iyi uygulama örneklerinin araştırılacağını dile getiren Bakan Yanık, engelli çocukların kuruluşlarda bakımı ile ilgili izleme ve değerlendirme sistemi geliştirileceğini ifade etti.

Bakan Yanık, bu çalışmalar sonucunda Bütünleşik Çocuk Bakım Kuruluşu Modeli oluşturularak, pilot uygulamaya geçilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Psikososyal destek modelleri geliştirilecek, mobil ekiplere eğitim programı hazırlanacak

Savunmasız durumdaki çocuklara yönelik yeni hizmet modelleri oluşturulmasının hedeflendiğini ifade eden Bakan Yanık, “Bakanlığımızın çocuklarla ilgili çalışmalar yürüten mobil ekiplerine yönelik eğitim programları hazırlayacağız. İçinde bulunduğu koşullar nedeniyle sosyal risklerle karşı karşıya olan çocuklarımızı korumak ve çocuk işçiliğini önlemek amacıyla sosyal destek modelleri hazırlayacağız. Ayrıca bu destek modellerinin uygulanmasına yönelik eğitimler düzenleyeceğiz ve rehber hazırlayacağız.” dedi.

 

Paylaş

kaynak:https://www.aile.gov.tr/haberler/bakanimiz-derya-yanik-cocuklara-yonelik-sosyal-hizmet-modellerimizi-guclendirmek-icin-yeni-proje-baslattik/

REKLAM ALANI